Anya magzat kapcsolatanalízis, kismama relax, egyéni konzultáció

2023.09.20

Az anya-magzat kapcsolatanalízis relaxált állapotban végzett egyéni pszichés munka, melynek során a kismama a várandósága révén lép kapcsolatba a tudattalan folyamataival annak érdekében, hogy az anyasága kibontakoztatása mentén megismerje a kisbabáját és kölcsönös kommunikációval ezt a kapcsolatódást folyamatosan építse és a magzat személyiségfejlődését elősegítse.

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) traumatikus élmények szemmozgásokkal történő deszenzitizálását és újrafeldolgozását jelenti. Az eljárás nagyon hatékonynak bizonyult a poszttraumás stressz zavar kezelésében, de az olyan elakadásokkal való munkában is, amelyek hátterében traumatikus élmények állnak. Traumatikus emlékeknek nem csupán a "hétköznapi" értelemben vett traumák (pl. baleset, veszteség) tekinthetők, hanem minden olyan esemény (pl. kiközösítés, munkahelyi konfliktus) amivel aktuálisan, az adott helyzetben nem tudtunk megbirkózni. Előfordul, hogy ezek az élmények tudat alatt befolyásolják életünket, így belőlük sokszor csak a szorongás, vagy más, kellemetlen viselkedés tudatosul. Az EMDR üléseken biztonságos környezetben történik ezeknek az emlékeknek a felidézése és feldolgozása, ami lehetővé teszi az élmény megfelelő beépítését, így szüntetve meg azok jelenre gyakorolt negatív hatását. 

Az autogén tréning egy következetesen felépített, relaxáción alapuló módszer, melyet elsődlegesen stresszkezelő, szorongáscsökkentő technikaként szoktak emlegetni. A tudatosan irányított testi-lelki ellazulás megtapasztalásán túl azonban komoly terápiás hozadékkal bír: a rendszeres gyakorlás során megélt élmények, valamint azok feldolgozása mélyebb önismeretet valamint kiegyensúlyozottabb érzelmi életet tud létrehozni. Ez elsősorban abból adódik, hogy a gyakorlás révén el tudjuk sajátítani az ún. passzív koncentráció állapotát, melyben elménk nyitottan és ítélkezésmentesen fogadja el a bennünk áramló testi, lelki és gondolati tartalmakat. Ennek következtében az autogén tréning jellemzően nem csak a gyakorlásával töltött 10-15 percben hoz megnyugvást, hanem azon túlmutatva segít finoman egyensúlyba hozni életünk és személyiségünk különböző területeit. A módszer szakember vezetésével, 10-15 alkalom során tanulható meg. Hatékonysága azonban elsődlegesen a napi szintű gyakorláson múlik, így elköteleződést kíván. A relaxációs terápia ezért kimondottan javasolt lehet olyan klienseknek, akik teljesítménynövekedést, energikusabb állapotot szeretnének elérni, illetve bárkinek, aki stresszkezelésben, önbizalomban és önismeretben szeretne fejlődni.