Három Nyulak

2021.03.26


MESÉS KREATÍV ötletünk HÚSVÉTRAOlvassátok el Zelk Zoltán verses meséjét, és készítsétek el a nyuszifészekben összebújó 3 nyulat! Mézeskalácsból, linzer tésztából, vagy gyurmából, a díszítés lehet a cukormáz helyett magos-bogyós, mazsolából a szemek és a farkincák, mandulából vagy mogyoróból a fülecskék. A képet inspirációnak szánjuk, készítsétek el saját variációtokat! Fotózzátok le és küldjétek el nekünk!A képen látható mézeskalács részletes leírása megtalálható - Tószegi Judit: Tavaszi és húsvéti mézeskalácsok, Cser Kiadó, Színes Ötletek sorozat.


Egyszer régen, nagyon régen, zúgó erdő közepében három nyulak összeültek, selyemfűre települtek, ottan se ültek sokáig, talán csak egy fél óráig, amikor felkerekedtek, hogy már végre hazamennek, egy szarka felettük szállott, s így kiáltott:

- Mit csináltok? Mit csináltok, három nyulak? Úgy ültök ott, mint az urak.
- Úgy, úgy, bizony, mint az urak - feleltek a három nyulak. - Ezután már urak leszünk, ebédre rókahúst eszünk.
Csacsi szarka nem elhitte?! Repült is már, a hírt vitte, s buta róka is elhitte. De hát hogyne hitte volna, akármilyen ravasz róka, mert a szarka így kiáltott:
- Egy jegenye fölött szállok, mikor lenézek a földre, három nyulak ülnek körben. Összebújva tanácskoznak... Jaj, mekkora nyulak voltak! Jaj, mekkora fejük, szájuk, a medve egér hozzájuk. Hát még miről beszélgetnek? Hogy eztán csak rókát esznek!

Ennek a fele se móka! Szedte is lábát a róka. Futott ki az erdőszélre, csak mielőbb odaérne. Hát amint ott futott, szaladt, szemben vele farkas szaladt:
- Szaladj te is, komám, farkas, jaj, mit láttam, ide hallgass! Az erdő közepén jártam, most is borsódzik a hátam, sosem láttam ilyen szörnyet, ottan ültek három szörnyek! Három nyúl volt és akkora, fél méter is volt egy foga. Hát még miről beszélgettek? Hogy eztán csak farkast esznek!


No hiszen, egyéb se kellett, a farkas is futni kezdett. Addig futott, amíg szembe nem jött vele egy nagy medve, a medve így szólongatta:

- Hova szaladsz, farkas koma?

- Medve komám, ne is kérdjed, szaladj, ha kedves az élted! Erdő közepén jártam, jaj, mit láttam, jaj, mit láttam! Három nyulak ottan ültek, éppen ebédre készültek. Hát még miről beszélgettek? Hogy eztán csak medvét esznek!

Egyébre se volt már kedve, szaladni kezdett a medve. Elöl róka, hátul medve, közbül a farkas lihegve. Így szaladtak erdőszélre, szomszéd erdő közepébe. (...) Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban három nyuszi aludt szépen, összebújva, békességben...

(Zelk Zoltán)